Je bent als Aandachtsfunctionaris verantwoordelijk voor de uitvoering van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Om deze taak goed uit te voeren kun je lid worden van de Vereniging LVAK. Je krijgt dan een jaar lang toegang tot alle diensten die de LVAK binnen het lidmaatschap aanbiedt.
Je hoeft het niet alleen te doen, ik kan altijd bij de LVAK terecht en krijg altijd heel snel een antwoord.
Als je na 1 oktober 2023 een certificaat Training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld bij een Hobéon-gecertificeerde scholingsaanbieder behaalt, en je wordt binnen zes maanden lid bij de LVAK, dan krijg je tijdelijk maar liefst € 65 korting op het eerste jaar lidmaatschap!
Meer informatie over deze aanbiedingDe vakgroep biedt ondersteuning aan de Aandachtsfunctionaris bij het bewaken van de continuïteit, en verzorgt deskundigheidsbevordering op het gebied van aanpak kindermishandeling/huiselijk geweld.
De vakgroep werkt met een gedragscode waaraan de aandachtsfunctionaris zich moet conformeren. Eén LVAK bijscholingsdag per jaar bijwonen is verplicht.
Bij het lidmaatschap hoort:
Per sector (bijv. onderwijs, gezondheidszorg, jeugdzorg) worden er jaarlijks een aantal dagen georganiseerd waarin je lezingen, workshops aangeboden krijgt die gericht zijn op de taken van de Aandachtsfunctionaris kindermishandeling/huiselijk geweld. Het aanbod voor het huidige jaar is te vinden op de overzichtspagina bijscholingsdagen.
In het lidmaatschap is het bijwonen van twee bijscholingsdagen per jaar inbegrepen, eentje ervan is verplicht.
In de bibliotheek worden alle instrumenten en tools aangeboden die voor de aandachtsfunctionaris te gebruiken zijn bij de implementatie van de meldcode en bij het professioneel handelen bij een vermoeden van kindermishandeling en/of huiselijk geweld.
Per e-mail worden hierin de nieuwste ontwikkelingen omtrent de meldcode, kindermishandeling en huiselijk geweld vermeld.
Bij vragen omtrent de implementatie of lastige situaties, kun je gebruik maken van de helpdesk. Dit geldt niet voor vragen omtrent casuïstiek.
Als jouw organisatie de meldcode op de juiste manier heeft geïmplementeerd, en er één of meerdere aandachtsfunctionarissen zijn aangesloten bij de LVAK, kan je organisatie een LVAK-keurmerk aanvragen. Belanghebbenden op het gebied van de implementatie van de meldcode kunnen hieraan deskundigheid en borging van de meldcode binnen jouw organisatie herkennen.
Meer informatie vind je op de pagina over het keurmerk.
Bij verschillende beroepsregisters wordt accreditatie voor de LVAK-bijscholingsdagen aangevraagd. Kijk op het overzicht of je beroepsvereniging er bij staat. Als punten worden toegekend, wordt voor deelnemers die aangesloten zijn bij zo’n register na deelname aan deze dagen automatisch accreditatie doorgegeven.
Hier kunt je ervaringen uitwisselen met collega-aandachtsfunctionarissen, vragen stellen, tips geven enz.
Het lidmaatschap kost € 265,- BTW-vrij, per persoon, per jaar. Het lidmaatschap is op persoonlijke titel en kan niet worden overgedragen.
De hoogte van de lidmaatschapsbijdrage is berekend aan de hand van de geraamde kosten om de LVAK op een professioneel niveau te kunnen laten opereren, en toch kostendekkend te laten zijn. Vooral de bijscholingsdagen met alle faciliteiten die daarbij nodig zijn (materialen, het inhuren van professionals, ruimtes, lunches etc.) bepalen een groot deel van de jaarlijkse kosten voor de vereniging.
De LVAK heeft een gedragscode voor Aandachtsfunctionarissen ontwikkeld. Leden van de LVAK gaan akkoord zich te houden aan deze code. De volledige gedragscode kun je op deze website inzien.
Vanaf 1 januari 2022 kun je alleen nog bij de LVAK lid worden als je beschikt over een certificaat van een Training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling/Ouderenmishandeling dat niet ouder is dan twee jaar, en uitgereikt door een Hobéon-gecertificeerde scholingsaanbieder.
Het certificaat hoeft dus niet bij de LVAK behaald te zijn, je kunt deze training ook bij een andere scholingsaanbieder volgen, als de scholingsaanbieder Hobéon-gecertificeerd is.