Nieuws

Werken met de meldcode een extra uitdaging bij nieuwkomersgezinnen?

28 maart 2023

70 Procent van de aandachtsfunctionarissen die werken met de meldcode kindermishandeling vindt het heel moeilijk daarover in gesprek te gaan met ouders in nieuwkomersgezinnen. 56 Procent van de aandachtsfunctionarissen geeft aan dat het signaleren van kindermishandeling bij nieuwkomersgezinnen (veel) moeilijker is dan bij andere gezinnen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Werken met de meldcode kindermishandeling: een extra uitdaging bij nieuwkomersgezinnen? van Pharos – expertisecentrum gezondheidsverschillen. De onderzoekers van Pharos spraken daarvoor met 225 aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze professionals werken binnen de jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en Veilig Thuis. De geïnterviewden schatten in dat hun collega’s in de organisatie het uitvoeren van de stappen in de meldcode kindermishandeling nóg lastiger vinden.

Lees meer

De LVAK zoekt redactiemedewerker voor de MeldcodeQuiz

20 februari 2023

De MeldcodeQuiz is een initiatief van de LVAK, met als doel om de meldcode op een laagdrempelige manier binnen organisaties breder onder de aandacht te brengen en te houden. Elke woensdag krijgen spelers, inmiddels al meer dan 7000, een nieuwe meerkeuzevraag via e-mail toegestuurd. De quizvragen zijn niet alleen gericht op aandachtsfunctionarissen, maar ook op andere medewerkers die met de meldcode werken. Bij iedere vraag wordt het goede antwoord toegelicht met relevante informatie over het betreffende onderwerp, zodat de deelnemer zijn/haar kennis uit kan breiden.

Voor de redactie van de MeldcodeQuiz is de LVAK op zoek naar een enthousiaste medewerker die:

  • Ongeveer twee uur per week beschikbaar is voor redactioneel werk vanuit huis en bereid is om één keer per maand aanwezig te zijn voor overleg op locatie in Alkmaar.
  • Ruime ervaring heeft in het werken met de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, en beschikt over kennis van relevante ontwikkelingen binnen de Wet meldcode, de rol van de aandachtsfunctionaris en de verschillende sectoren die verplicht zijn om met de Meldcode te werken.
  • Vragen kan bedenken die betrekking hebben op de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, en (bij voorkeur ook) vragen die betrekking hebben op ouderenmishandeling.
  • Kundig is in het opzoeken van relevante informatie behorend bij de quizvraag van de week, deze informatie kunnen toetsen op actualiteit, wettelijke eisen en betrouwbaarheid.
  • De Nederlandse taal goed beheerst, beschikt over goede schrijf- en communicatievaardigheden en digitaal vaardig is.
  • Vanuit ZZP-basis of vanuit een organisatie voor een vergoeding kan werken.

De LVAK biedt:

  • Een leuke werkomgeving met enthousiaste en gedreven collega’s binnen een organisatie die volop in ontwikkeling is.
  • Een vergoeding, gebaseerd op ZZP-basis van € 45,- per uur, inclusief BTW en exclusief reiskosten.
  • De mogelijkheid om (deels) vanuit huis te werken.
  • De mogelijkheid om vrij deel te nemen aan de reguliere bijscholingsdagen en symposia van de LVAK, om daarmee kennis te vergroten over de meldcode, huiselijk geweld en kindermishandeling t.b.v. de MeldcodeQuiz.

Solliciteren?

Lijkt het meewerken aan de MeldcodeQuiz een mooie aanvulling op je huidige functie? Neem dan vóór 28 februari contact op met de LVAK. Dan laten we je per omgaande weten waar je je sollicitatiebrief en C.V. naartoe kunt sturen.

De gesprekken vinden plaats op 6 maart in Alkmaar.

Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met de LVAK

Over de LVAK

De LVAK is een vereniging die zich primair ten doel stelt om de aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling binnen zijn of haar organisatie te ondersteunen bij het in stand houden en/of bevorderen van continuïteit en deskundigheid bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.


Start campagne ‘Wijzer met de meldcode’

9 februari 2023

Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Welke belemmeringen dat zijn, is de afgelopen maanden geïnventariseerd door Augeo Foundation en de LVAK. Hoe kunnen organisaties belemmeringen wegnemen? Wat kunnen professionals zélf doen?

De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Wil je meedoen met ‘Wijzer met de meldcode’, kun je je aanmelden.
Na inschrijving ontvang je tot juni acht keer een e-mail met daarin een belangrijk meldcode-vraagstuk. Met tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk.

Meer informatie en aanmelden


Wetswijziging ouderlijk gezag

22 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven dan het gezag niet samen met de moeder meer aan te vragen bij de rechtbank, zoals dat nu nog wel het geval is.

Wordt een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag nog wel regelen. Ook als het kind na 1 januari 2023 wordt geboren. Erkent men ná 1 januari 2023? Dan is het gezag dus van rechtswege (d.w.z. automatisch) geregeld door de erkenning.

Meer informatie


GEWELD(dad)IG Filmfestival

16 november 2022

Van 21 tot 30 november vindt de derde editie van het GEWELD(dad)IG Filmfestival plaats. Dit is een online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling, en interessant voor beroepskrachten die hiermee in hun werk te maken hebben.

Het thema van dit jaar is ‘Deskundigheidsbevordering’. Via een online platform kun je tijdens het festival diverse films, documentaires, masterclasses en shortmovies kijken. Daarnaast zijn er dagelijks livestreams met experts van maximaal een uur, waarbij je vragen kunt stellen via een live-chat.

Aanmelden voor het (gratis) festival kan tot 20 november via geweldadigfilmfestival.nl


Meer nieuws in het nieuwsarchief

© Copyright 2023, Vereniging LVAK, alle rechten voorbehouden.