Nieuws

Wetswijziging ouderlijk gezag

22 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven dan het gezag niet samen met de moeder meer aan te vragen bij de rechtbank, zoals dat nu nog wel het geval is.

Wordt een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag nog wel regelen. Ook als het kind na 1 januari 2023 wordt geboren. Erkent men ná 1 januari 2023? Dan is het gezag dus van rechtswege (d.w.z. automatisch) geregeld door de erkenning.

Meer informatie

GEWELD(dad)IG Filmfestival

16 november 2022

Van 21 tot 30 november vindt de derde editie van het GEWELD(dad)IG Filmfestival plaats. Dit is een online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling, en interessant voor beroepskrachten die hiermee in hun werk te maken hebben.

Het thema van dit jaar is ‘Deskundigheidsbevordering’. Via een online platform kun je tijdens het festival diverse films, documentaires, masterclasses en shortmovies kijken. Daarnaast zijn er dagelijks livestreams met experts van maximaal een uur, waarbij je vragen kunt stellen via een live-chat.

Aanmelden voor het (gratis) festival kan tot 20 november via geweldadigfilmfestival.nl


Week tegen Kindermishandeling 2022

9 november 2022

Hoe houden we de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling binnen onze organisatie op de kaart? Dat is inderdaad soms moeilijk. Om hierbij te helpen heeft de LVAK de MeldcodeQuiz ontwikkeld.

Tijdens de week tegen kindermishandeling zullen deelnemers van de MeldcodeQuiz elke werkdag een nieuwe vraag ontvangen die betrekking heeft op kindermishandeling en op het thema van deze week: ‘praat met elkaar’. Na de week tegen kindermishandeling kun je uiteraard blijven deelnemen aan de wekelijkse quizvragen.

Stuur dit bericht door naar je collega’s, je directie en beleidsafdeling. Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer we de meldcode onder de aandacht kunnen brengen. En houden!

Inschrijven voor de MeldcodeQuiz via meldcodequiz.nl


10 jaar LVAK-tour afgerond

14 oktober 2022

De ‘10 jaar LVAK’-tour, zit erop. Het waren vijf fantastische dagen, kris kras door Nederland, op prachtige locaties, waarbij de LVAK de aandachtsfunctionarissen bedankt heeft voor hun inzet.
Een dag waarin ‘het leren’ centraal stond, en waarin we startten met een compliment, en afsloten met een cadeau in de vorm van een live-optreden met toepasselijke teksten. De slotzin op het eind van de dag die Ilonka zong, “Als jij me niet meer ziet, besta ik niet”, omvat helder het verschil dat wij met elkaar kunnen maken.

Voor iedereen die heeft bijgedragen aan deze dagen en/of aanwezig was: dankjewel!

Tea Hol, directeur LVAK


LVAK viert 10-jarig bestaan

15 september 2022

De LVAK, de vereniging voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, bestaat dit najaar 10 jaar. Dit jubileum wordt gevierd door aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling te bedanken voor hun inzet. Aandachtsfunctionarissen die bij de LVAK zijn aangesloten, zullen in september en oktober 2022 via een reeks feestelijk aangeklede scholingsdagen door heel Nederland in het zonnetje worden gezet.

De LVAK verlaat voor deze gelegenheid haar vaste scholingslocatie in Utrecht, en gaat op tournee door Nederland. Voor het 10-jarig jubileum is er een uniek programma uitgewerkt: “leren met een feestelijk tintje”, waarvoor de LVAK naar vijf unieke locaties, verspreid over het land, in september en oktober 2022 naar haar leden toe komt. De onderwerpen gespreksvoering en samenwerken staan op deze dagen centraal.

Tea Hol, directeur LVAK: “We trekken al 10 jaar de kar om te zorgen dat beroepskrachten die met de meldcode moeten werken terecht kunnen bij een deskundige aandachtsfunctionaris. En met succes, want we groeien nog steeds flink door, en bereiken op die manier steeds meer mensen. En daarmee indirect ook de slachtoffers van huiselijk geweld.”

Toekomst

De jubileumdagen zijn de aanzet voor de volgende 10 jaar, waarin de LVAK verdergaat met professionalisering, deskundigheidsbevordering, belangenbehartiging en het ontwikkelen van materialen. De LVAK stelt zich tot doel dat iedere beroepskracht die met de Meldcode moet werken, advies en begeleiding kan vragen bij een geschoolde aandachtsfunctionaris. Het toekomstideaal van de LVAK is en blijft: aandachtsfunctionaris als een erkende functie.


Meer nieuws in het nieuwsarchief

© Copyright 2023, Vereniging LVAK, alle rechten voorbehouden.