Vanaf 1 september 2014 kan het Keurmerk Meldcode worden aangevraagd voor organisaties waarvan tenminste één aandachtsfunctionaris een lidmaatschap bij de LVAK heeft. Het Keurmerk Meldcode wordt uitgereikt aan organisaties die hun protocol (succesvol) hebben laten toetsen.
TVN Zorgt
NIJMEGEN
Stichting Peuterspeelzalen Leiden
VOORSCHOTEN
Ambulance Amsterdam
AMSTERDAM
Pardijs begeleiding
DOETINCHEM
Er zijn twee redenen waarom dit keurmerk is ingevoerd:
Het keurmerk is twee jaar geldig vanaf de uitgiftedatum. Bij nieuwe wettelijke bepalingen voor het protocol wordt de aandachtsfunctionaris die het contactpersoon voor het keurmerk is hiervan door de LVAK op de hoogte gebracht, en is het de taak van deze aandachtsfunctionaris om dit aan het protocol toe te voegen.
Het keurmerk kan worden aangevraagd door alle organisaties die met de meldcode moeten werken. Zien aan welke organisaties het Keurmerk Meldcode al is toegekend?
Het toetsen van het protocol wordt door de commissie Keurmerk Meldcode gedaan. De commissie bestaat uit de LVAK, en twee juristen. Uw protocol wordt op drie niveau’s getoetst. We hebben de kosten hiervoor toch tot een minimum weten te beperken. De kosten voor het keurmerk per maart 2017 bedragen € 75,-
Ten eerste wordt het protocol dat uw organisatie hanteert bij vermoedens van huiselijk geweld getoetst. Als bij de toetsing blijkt dat het protocol niet voldoet aan de voorwaarden, krijgt uw aandachtsfunctionaris per e-mail feedback op de punten die aangepast moeten worden. Na verbetering van deze punten zal het protocol opnieuw getoetst worden.
Bij goedkeuring ontvang je dan het keurmerk, dat wordt afgegeven door de LVAK. Het keurmerk zal in eerste instantie digitaal toegestuurd worden, zodat u dit op de website en/of briefpapier van je organisatie kunt vermelden. Verder krijgt je organisatie een bordje dat aan de buitengevel of binnen de organisatie opgehangen kan worden. Jouw organisatie wordt op de website van de LVAK genoemd als orgaisatie die het Keurmerk Meldcode heeft ontvangen.
Zodra de betaling voor de aanvraag verwerkt is, krijgt de aanvrager van het keurmerk het verzoek om het protocol van de organisatie per e-mail op te sturen. Het protocol moet voldoen aan de onderstaande voorwaarden. Protocollen die te lang zijn en allerlei zaken bevatten die niet van toepassing zijn, zullen niet in behandeling genomen worden. Voor de toetsing mogen de bijlages dus niet bijgevoegd worden.
Aanvragen is alleen mogelijk via deze website, en alleen voor organisaties die een aandachtsfunctionaris hebben die een lidmaatschap bij de LVAK afneemt. Aanvragen kan door eerst in te loggen op het leden gedeelte van de website.
Het in te dienen protocol moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Belangrijk: het protocol is bedoeld om aan alle medewerkers binnen uw organisatie snel duidelijkheid te geven over de stappen van de meldcode. Houdt daarom het protocol klein en overzichtelijk.
Als je het noodzakelijk vindt om zaken als signalen, communicatie en telefoonnummers te vermelden, kun je dit beter toevoegen als bijlage.
Wat er beslist in moet:
De voorwaarden zijn opgesteld door Lydia Janssen, juridisch adviseur LVAK