Waarom Zoom?

Er zijn eind 2020 een hele reeks platformen waarin online-scholing kan worden aangeboden. De meest bekende zijn Google Meet, Microsoft Teams en Zoom. Ondanks de niet al te beste reputatie van Zoom, heeft de LVAK toch besloten om voor trainingen (kleine groepen) alleen met Zoom te werken, we leggen hieronder uit waarom.

Breakout rooms

Om maar meteen met de belangrijkste te beginnen: breakout rooms, oftewel de mogelijkheid om deelnemers tijdelijk in kleinere groepjes te verdelen. Tijdens de trainingen van de LVAK komt dit regelmatig voor. Zowel Google Meet als Microsoft Teams gaan breakout rooms krijgen, maar eind oktober 2020 was dit nog niet het geval. Google biedt deze functionaliteit alleen aan voor klanten met een G Suite Enterprise for Education licentie, en die zijn niet eenvoudig te krijgen.
Microsoft Teams heeft breakout rooms in september 2020 in beta voor een beperkte groep gebruikers uitgerold, maar de definitieve uitrol is uitgesteld. Breakout rooms zijn blijkbaar nog niet zo eenvoudig.

Kwaliteit

De videokwaliteit van Zoom is onovertroffen. Zoom heeft hierbij het voordeel dat gebruikers worden overgehaald om de Zoom software te installeren, en daarmee alle perikelen van het gebruik in een webbrowser omzeilen. Liever zouden we zien dat software van een derde partij installeren geen vereiste is, maar de keerzijde is dus wel dat die software behoorlijk goed presteert.

Verder biedt Zoom, integenstelling tot bijvoorbeeld Google Meet de LVAK de mogelijkheid om via een zgn. API trainingen vanuit onze eigen software in te plannen/te beheren. Door het grote aantal trainingen dat de LVAK uitvoert is dit een belangrijk punt.

Maar Zoom deugde toch niet?

Dat klopt. Zoom heeft de afgelopen jaren een paar flinke steken laten vallen op het gebied van beveiliging en ethiek. Al ver voor de COVID-19-crisis kwam Zoom regelmatig in het (IT) nieuws, en meestal niet heel positief. Toch heeft Zoom zich veel van deze kritiek aangetrokken, en veel good practices overgenomen die in de IT-industrie gangbaar zijn. Sommige van de verkeerde keuzes van het Zoom ontwikkelteam zijn te herleiden geweest naar de naïviteit van de makers. Maar uiteindelijk is het gewoon een commerciële aanbieder, en moeten ze knokken om de concurrentie voor te blijven. Want die hijgt in hun nek.

Beveiliging (technisch)

Zoom heeft veel kritiek gekregen over het gebrek aan end-to-end encryptie. En hoewel ook hier Zoom aanvankelijk weer erg (verkeerd) z’n best deed om het probleem te bagatelliseren, hebben ze een goed argument om geen end-to-end encryptie toe te staan bij niet-betalende gebruikers. Voor de LVAK trainingen gaat dit dus niet op: wij werken met een Business-account, en daar is end-to-end encryptie standaard.

En ja, het kan beter

Ondanks dat ook wij regelmatig verzoekjes (feature requests) naar Zoom moeten sturen voor nieuwe of verbeterde functionaliteit in Zoom, is eind 2020 Zoom toch (nog) de koploper. De wereld van de video-conferencing was er blijkbaar (ook) nog niet helemaal klaar voor…

© Copyright 2025, Vereniging LVAK, alle rechten voorbehouden.