Nieuws : archief : 2016

De meldcode kindermishandeling wordt minder vrijblijvend

13 januari 2016

Ondanks de bezwaren die gemaakt zijn door verschillende partijen die in de praktijk werken met de meldcode, is er door Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) toch besloten om een “meldplicht” (nu nog “registratievereiste” genoemd) in te voeren. Ook de LVAK heeft officieel tegen dit plan bezwaar gemaakt (PDF).

De staatssecretaris wil dat alle kinderen die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van kindermishandeling goed in beeld zijn en blijven bij Veilig Thuis. De werkwijze van Veilig Thuis wordt daarom aangescherpt. Voor professionals wordt de verplichte meldcode kindermishandeling minder vrijblijvend gemaakt met een “registratievereiste”.

Dat betekent dat professionals die in stap 5a beslissen om zelf hulp in te zetten in deze stap, de gegevens van het gezin en welke hulp wordt ingezet, dit verplicht moeten laten registeren bij Veilig Thuis.

Aangegeven wordt dat hiermee Veilig Thuis ook deze kinderen scherp in beeld krijgt. Als met de registratie bijvoorbeeld blijkt dat het niet de eerste keer is dat er zorgen zijn over dit kind, kan er aanvullende actie worden genomen.
Om deze verandering mogelijk te maken is er een wetswijziging nodig, met deze voorbereiding is al een start gemaakt.

U vindt meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

© Copyright 2023, Vereniging LVAK, alle rechten voorbehouden.